Šta su to beklinkovi (backlinks)? – Vodič za početnike

  • January 29, 2020
  • SEO

Da bi određeni sajt pozicionirao visoko u rezultatima pretrage, google uzima veliki broj faktora u obzir, a jedan od tih faktora su i beklinkovi (eng. Backlinks). U bukvalnom prevodu ova riječ znači povratna veza ili dolazni link.

S obzirom da neki termini izgube smisao prilikom prevođenja u nastavku teksta ćemo ovaj termin uglavnom korisiti onako kako se on izgovara.

Dakle, beklinkovi predstavlju linkove sa drugih sajtova ka vašem i ovo spada u onaj dio SEO optimizacije koji se naziva Off Site SEO.

Izvor slike: MOZ

Na slici iznad je grafički prikaz onog što nazivamo povratnim linkom. Ako pogledate ispod slike vidjećete da smo kao izvor slike (sajt odakle smo je uzeli) stavili riječ “moz” (tzv. Anchor tekst) i linkovali ka linku sa kog je slika preuzeta.

To je praktični primjer onoga što nazivamo backlink.

Da li je link sa našeg sajta koristan po kolege čija je slika? U ovom trenutku vjerovatno nije, ali ukoliko sajt seoagencija.com postane još više autoritativan jednog dana, onda će i vrijednost ovog linka porasti.

Koliko su beklinkovi bitni za visoko pozicioniranje na pretraživaču?

Uz sadržaj vjerovatno i najbitniji faktor kad je u pitanju pozicioniranje. Mi ovdje pričamo o Google, ali i ostali pretraživači poput Binga, Yahoo-a i drugih veliku važnost daju beklinkovima.

Ukoliko odlučite da se bavite ovom granom digitalnog marketinga, izgradnja dolaznih linkova će vam vjerovatno biti najteži dio posla.

Što određeni sajt ima više kvalitetnih povratnih linkova veće su šanse da dobije bolje pozicije na pretraživaču.

Morate znati da nisu svi beklinkovi isti, ali o svemu tome detaljnije i kroz praktične primjere u nastavku teksta.

Efikasnost beklinkova kroz istoriju

Ako povučemo paralelu između sadašnjosti i recimo prije nekih 10 godina, desile su se značajne promjene u vezi beklinkova.

Tokom prve dekade 2000-ih godina ste mogli manipulisati sa linkovima te na taj način doprinijeti boljem pozicioniranju. Mnogi su se time služili i to je bio određeni propust od strane Google-a.

Dakle mogli ste napisati određeni tekst, otvoriti nalog na nekom forumu, društvenoj mreži i slično, staviti link vašeg sajta u ličnim detaljima (te sekcije se uglavom zovu „o meni“) i vrlo brzo bi ste vidjeli pozitivne rezultate.

Google-u je bila jasna ta činjenica pa je odlučio da poradi na unapređenju svog algoritma.

U prvoj polovini 2012 izbacuju algoritam koji se zove Pingvin (eng.Penguin), a kome je glavni cilj bio da utvrdi da li je određeni link sa drugog sajta mjerodavan i vrijedan pažnje.

Od tog trenutka je ovaj dio Google-ove mašinerije znantno napredovao te sada uglavnom zna kako da razdvoji dobre od loših baklinkova.

Zato smo u uvodu teksta i rekli da će vam izgradnja linkova biti vjerovatno najteži dio SEO posla, ali svakako jedan od najzanimljivijih.

Kako znati koji su dolazni linkovi ka vašem sajtu kvalitetni?

Do unazad nekoliko godina Google je imao metriku koja se zvala Page Rank. Predstavljala je skalu od 1 do 10, i što određeni sajt ima veći broj na toj skali, link sa tog sajta je imao veću vrijednost.

Page Rank je dakle bio usko vezan sa beklinkovima i ako neki sajt ima kvalitetan broj dolaznih linkova njegov PR je bio veći.

Danas taj segment više nije aktivan (ili bar mi koji se bavimo SEO-om to mislimo), pa se postavlja pitanje kako onda znati šta je kvalitetan beklink?!

Metrike drugih SEO alata

Ako razgovarate sa bilo kim ko se bavi optimizacijom sajtova na pretraživačima, čućete izraz kao što je DA, autoritet domen (eng. domain authority).

Alat kao što je MOZ (od njega smo „ukrali“ onu sliku sa početka teksta) je razvio svoj algoritam, koji na osnovu dolaznih linkova ka određenom sajtu dodjeljuje nekakvu vrijednost tom istom sajtu. MOZ – ova skala ide od 1 do 100.

Iako Google (tako su bar rekli) zvanično ne uzima metrike drugih alata kao faktor za pozicioniranje –u ovom slučaju DA – ipak se u SEO svijetu velika pažnja poklanja ovoj skraćenici. Tako ćete čuti nekog kako kaže: „Super, imam beklink sa sajta koji ima 46 domain authority“.

I mi potpuno opravdavamo njegovo ushićenje.

Postoje i drugi alati poput SEMRush-a ili Ahrefs-a koji takođe imaju svoje metrike, ali se u suštini radi o istim stvarima samo drugačijeg naziva.

Kako onda Google zna koji je beklink dobar?

Niko u potpunosti ne zna na koji način Google algoritam radi, ali se može pretpostaviti koje to karakteristike sajt treba da ima, kako bi link sa njega bio cijenjen. Neki od neophodnih stvari su:

– Starost sajta (domena)

– Broj beklinkova

– Ažuriranje sadržaja

– Broj posjeta

– Relevantnost (da li je tematski isti ili sličan onom ka kome linkuje)

– Anchor tekst (tekstualni dio koji je linkovan, kao što sam ja linkovao riječ moz na prvoj slici)

– Vrstom beklinka

Ako je sajt koji linkuje ka vama kvalitetan (reći ćemo da ima dobar DA), to znači da će on dio tog kvaliteta presuti i prebaciti na vas. U SEO industriji to se zove link juice (sok). Što više dobijete dobrog soka vi ćete biti zdraviji.

Ili da izađemo iz digitalnog svijeta.

Zamislite da u vaš grad dođe Novak Đoković i vi izađete sa njim u šetnju. Svim prolaznicima će Novak prvo„pasti za oko“, što je i sasvim logično; ali je vjerovatno da ćete i vi dobiti komadić slave.

Sutradan kada sami prošetate, vjerovatno će krenuti upiranje prstom i priča kako je on/ona (misle na tebe nemoj se čuditi) bio juče u društvu čuvenog tenisera.

A ako ti se pored Novaka kojim slučajem pridruže Federer i Nadal, pa odete u grad zajedno, ne samo da ćete popiti mnogo soka u tom izlasku, već ćete sutradan postati i profesionalni teniser.

Mash Up Nod GIF - Find & Share on GIPHY

Preuzeto sa giphy

Naš savjet je da se družite sa Novakom, Federerom i Nadalom.

Koje vrste povratnih linkova postoje?

Da bi Google uopšte uzeo neki link u razmatranje, taj link mora da ima određene atribute i tagove. U zavisnosti od tih karakteristika, zavisi i da li će doći do presipanja gore pomenutog soka.

Krajem 2019. godine Google je uveo dodatne tagove kako bi klasifikovao povratne linkove, ali pošto smo u meta naslovu naveli da je ovo vodič za početnike, nećemo sada navoditi te novine.

Osvrnućemo se na osnovne dvije varijante i vjerovatno se neće u budućnosti pojaviti novi atributi koji će biti važniji od ova dva koja ćemo spomenuti.

Nofollow linkovi

nofollow-dofollow-backlinks

Ako je administrator sajta koji linkuje ka vama stavio nofollow tag, računajte da taj beklink nema nikakvu vrijednost po vas.

Nofollow znači da je dato uputstvo Google-u da ne prenosi ništa na sajt ka kom se linkuje. Dakle bez ozbira da li taj sajt ima dobar rejting (DA), ništa od te silne dobrote neće dopasti vas ako u samom linku postoji nofollow.

Vratimo se na primjer slike sa početka teksta.

Kao što možete da vidite ovdje smo stavili navedeni tag, čime smo praktično rekli Google botu da zanemari link.

Ali smo samim linkovanjem dali do znanja da smo uzeli sliku sa drugog sajta i da ne želimo da je predstavimo kao svoju.

Na taj način smanjujemo mogućnost da nas pretraživač i njegov algoritam “kazni” zbog krađe. Ovo je tema za sebe, a o njoj ćemo nekom drugom prilikom.

Dofollow linkovi

Ovo je vrsta linka kojoj svi koji rade Off site SEO streme. Onog trenutka kad je beklink okarakterisan kao dofollow to znači da onaj ko je uradio linkovanje, ni na koji način ne želi da spreči Google-a da uzme taj link u “razmatranje”.

Za razliku od nofollow, ovdje ne morate da stavljate konkretan atribut. Po “default” (zadanom) svaki link je uglavnom dofollow.

Primjer dofollow beklinka se vidi na slici ispod:

Dakle nismo zabranili “praćenje” linka i dali smo pretraživaču odriješene ruke da odluči šta da radi sa njim.

Ne mora da znači da ako je link označen kao “prati”, da to automatski znači i prenos soka i vrijednosti.

To je možda važilo prije Penguin update-a, ali danas ipak stvari stoje drugačije.

Google opet zvanično kaže da ako postoji link ka nekom sajtu, ne mora nužno značiti da će algoritam cijeniti taj link. On će analizirati link, sam sajt i neke druge stvari i zavisno od onog što procijeni će dati (ili neće) vrijednost tom linku.

Stvari na koje treba obratiti pažnju prilikom izgradnje linkova (eng. link buildinga)

Rekli smo da je ovo možda i najteži dio SEO-a. Neke stvari definitno morate izbjegavati kod izgradnje povratnih linkova.

Ajde da se osvrnemo na neke metode izgradnje linkova:

– Postoje neke metode na osnovu kojih možete “zaraditi” kvalitetne beklinkove. To zahtijeva puno istraživanja i koraka, koji u krajnoj mjeri mogu rezultovati pozitivnim ishodom. Ova tema zahtijeva poseban vodič i o njoj ćemo u drugom članku.

– Pojedine metode su uobičajene kod svakog ko se bavi pozicioniranjem sajtova pomoću beklinkova. Te metode spadaju u kategoriju “sivih” (eng. Grey hat).
Dakle nisu potpuno zabranjene, ali ima u njima nešto što nije po pravilima. Ako vam neki SEO stručnjak kaže da nikad nije radio ovu vrstu beklinkova, vjerujte da laže.

– Na kraju postoje one metode iz kojih se na prvi pogled jasno vidi da imaju namjeru manipulacije. Recimo da ostavite veliki broj komentara (sa linkom ka vašem sajtu u komentaru) na određenim sajtovima.

Izbjegavajte ove načine, jer veliki broj neprirodnih linkova mogu rezultovati određenim banom (zabranom) od strane Google-a.

Koji je najbolji način za dobijanje povratnih linkova?

Odgovor je pisanje kvalitetnog sadržaja. Google voli dobar sadržaj i ako procijeni vaš kao takav, počeće vremenom da vam daje značajne pozicije.

To će za sobom povući i posjete na sajtu, a iz tih posjeta i beklinkove. Ukoliko je neko zadovoljan onim što je pročitao u vašem postu on će podijeliti vaš link na recimo društvenoj mreži ili na svom blogu.

I jednom kada se ta lopta zakotrlja više neće moći stati.

Da li postoji optimalan broj beklinkova koji je preporučljiv?

Ne postoji definicija koja će reći ako imate taj i taj broj povratnih linkova imaćete visoke pozicije. Puno je segmenata a baklinkovi su samo jedan.

U svakom slučaju bolje je imati 10 beklinkova sa deset različitih web sajtova, nego 10 beklinkova sa jednog veb sajta.

Ako su ti sajtovi autoritativni i ispunjavaju one faktore na koje google obraća pažnju, onda takvih povratnih linkova nikad nije malo.

Da rezimiramo

Backlinks su jakon bitan segment svake SEO strategije. Bez ozbira da li radite izgradnju linkova (link building) ili radite SEO analizu u kojoj je osvrt na dolazne linkove, uvek posvetite posebnu pažnju ovom važnom faktoru.

Linkovanje drugih sajtova ka vašem je njihov “glas” vama, stoga nastojte da dobijete što više glasova, a najbolji način za to jeste kvalitetan sadržaj.

Termine koje smo spomenuli:

– Backlinks

– Link building

– Nofollow

– Dofollow

– Off site

– Anchor text

Hvala na čitanju

Ako vas zanima kako možemo da pomognemo sa SEO optimizacijom i content marketingom, kontaktirajte nas klikom na dugme ispod.