Šta je to SEO Optimizacija ili Search Engine Optimization

  • January 24, 2020
  • SEO

SEO optimizacija ili search engine optimization je proces optimizacije web sajta u cilju boljeg pozicioniranja u pretragama na pretraživačima poput Google-a.

U ovom članku ću vam pokušati objasniti šta je to zapravo SEO, na koji način funkcioniše i šta sve možete da očekujete od seo optimizacije kada je vaš posao u pitanju.

seo optimizacija
šta je to seo optimizacija sajta

Na početku SEO industrije je bilo dovoljno da postavite jednostavne naslove i opise stranica i vaš web sajt bi počeo da pozicionira u veoma kratkom vremenskom roku.

Danas je to mnogo mnogo komplikovanije, SEO kao grana marketinga se jednostavno razgranala i postalo je dosta teže pozicionirati za određene ključne riječi.

SEO ili Optimizacija za Pretraživače (eng. Search Engine Optimization)

Sve počinje sa pretraživačima… i njihovim botovima ili paukovima. (eng. crawler, spider, robot, bot).

Google pauk svaki dan pregleda milijarde stranica, ako mu to vlasnik sajta dozvoli naravno. Prikupljene informacije vraća na matične servere ili indeksne servere odakle se te informacije serviraju krajnjem korisniku prilikom pretraživanja.

Uloga svake SEO agencije i SEO stručnjaka jeste između ostalog da vam pomogne sa tri (3) glavne stavke:

Krolovanje/Pretraživanje ( eng. Crawl)

google-crawl

Je postupak kada taj isti bot pretražuje (češlja) kroz vaše stranice i linkove kako bi otkrio nove i ažurirane stranice, proizvode i sadržaj.

Pitate se kako on to radi?

Vrlo jednostavno, botovi u suštini skaču sa linka na link, to mogu biti interni linkovi (eng. internal links) koje ste vi dodali na vašim stranicama kako bi ih uvezali, mogu da budu eksterni linkovi sa drugih web stranica. I najvažniji dio je sa sitemape, ili mape vašeg sajta. (eng. sitemap)

Indeksovanje (Index)

google-indeksovanje

Seo osoba koja vam radi na sajtu treba da provjeri koliko je stranica vašeg sajta indeksovano i dostupno.

Indeksovanje je proces skladistenja gdje pretraživači sve pronađene stranice stavljaju u svoj glavni indeks stranica kako bi bili dostupni korisnicima. Botovi ili paukovi uglavnom prikupljaju sadržaj i glavni permalink tj. link te iste stranice.

SEO Optimizacija (eng. Search Engine Optimization)

SEO optimizacija kao jedna od navedenih stavki obuhvata mnogo toga. Međutim kako bih vam približio temu pokušaću da je skratim na nekoliko osnovnih elemenata koju svaka seo agencija mora i treba da zna kako pravilno da uradi.

On Site SEO

ON Site SEO je vrsta seo optimizacije koja se odnosi na stvari koje se rade direktno na sajtu. To podrazumijeva sve stavke koje su u kontroli seo osobe i vlasnika biznisa. Pa hajde da ih navedemo:

Permalink struktura

Ona obuhvata optimizaciju permalinka (linka). Primjer:

permalink-struktura

Vi kada kreirate linkove za klijente i ako želite da uradite SEO kako dolikuje, jednostavano morate istražiti ključne riječi, njihovi konkurenciju i na osnovu toga predložiti klijentu najbolju soluciju tj. rješenje.

Te iste ključne riječi se MORAJU staviti u permalink, jer ruzan, dugacak permalink sa tehnicki neispravnom strukturom NIKADA neće pozicionirati, ili su baš baš rijetki slučajevi da se to dogodi.

Optimizacija meta podataka (naslovi, opisi, ključne riječi)

Metapodaci su strukturisani podaci koji opisuju digitalne podatke određene web stranice, teksta ili proizvoda.

Primjer:

meta-podaci-seo

Optimizacija internih linkova

Kada linkujete unutrašnje stranice, Google bot će lakše da crawluje vaše nove linkove i stranice i na osnovu anchor teksta može čak da pogura vašu stranu na rezultatima za taj određeni anchor tekst. Takođe vaši korisnici će lakše da pregledaju sve što imate da ponudite, zadržaće se na sajtu duže, smanjiti bounce rate i povećati prodaju.

interni-linkovi-seo

Dugogodišnje iskustvo nam je pokazalo da većina onlajn kompanija zanemari interno linkovanje koje je zapravo veoma BITNO za SEO.

Optimizacija slika

Jako je bitno da svaka slika ima svoj alt text ili alt tag ili opis slike, jer Google “ne moze” konkretno da zna šta se nalazi na slici, neke podatke poput teksta su počeli analizirati ali o tome ćemo drugi put.

Zato je izuzetno važno da svoje slike optimizujete pravilno, da im smanjite veličinu i da postavite pravi opis slike.

posne-palacinke-sa-pekmezom

Primjer: Idealno je da opis slike opiše sliku, palačinke, ili palačinke sa pekmezom. 🙂

Brzina servera, keširanje, i renderovanje podataka.

Mnoge seo agencije ne rade na optimizaciji servera, možda čak ni ne znaju da je npr. nginx bolji od apache servera kada je SEO u pitanju ili ne znaju da svaka sekunda učitavanja predstavlja određeni gubitak u prodajama.

To nije slučaj kod nas, svaki naš klijent od nas dobije detaljnu analizu svog servera, keširanje podataka i renderovanje, probleme sa javascriptom i ostale podatke koje kada pomenete većini “SEO stručnjaka” oni vam sliježu ramenima.

Kreiranje sitemape

Sitemapa predstavlja xml, ili html stranicu na kojoj se nalazi lista svih vaših stranica, članaka i slika. Sitemapa je potrebna kako biste olakšali Google botu i ustedjeli na vremenu koje bi iziskivalo njegovo krolovanje načinom sa linka na link.

Primjer naše sitemape:

https://seoagencija.com/sitemap.xml

Jako bitan dio svake uspješne seo optimizacije je kreiranje sitemape, njeno segmentiranje, njena dostupnost i ažuriranje.

Hreflang struktura

Jedan jako težak i jako ružan dio svake SEO optimizacije, iskreno kada bi nam neko rekao da preskočimo HREFLANG optimizovanje, kupili bismo mu palačinke sa pekmezom ODMAH. 🙂

ALI, i ovaj dio mora da se uradi kako treba, hreflang struktura je struktura href lang tagova ili da pojednostavim, način prevođenja vašeg onlajn shopa ili radnje kroz više jezika. Znate one male ikonice u gornjim dijelovima web sajta gdje vi fino kliknete i promijenite jezik? E pa to vam je hrefang opcija da izaberete i prevedete vaš onlajn shop.

Primjer:

hreflang-seo-struktura

Pazite, mnogo velikih kompanije se prevarilo na ovom polju,

KAKO?

Svaka stranica na jednom jeziku npr Engleskom će pisati u pozadini koda sljedeće:

<link rel="alternate" hreflang="lang-code" href="I-love-jam" />

Dok na Srpskom ili Hrvatskom struktura stranice treba da glasi:

<link rel="alternate" hreflang="lang-code" href="ja-volim-pekmez" />

Ne koristite donju crtu kada je language code u pitanju već samo srednju.

Kreiranje hreflang strukture i logike je jako kompleksan posao, i obično pored tehničke seo optimizacije oduzima najviše vremena.

Strukturno Obilježavanje (eng. Structured Data)

Mnoge web stranice i kompanije, naročito onlajn radnje preskoče ovaj dio optimizacije, a mnoga naša istraživanja i istraživanja SEO zajednice su pokazala da web sajtovi sa pravilno podešenom markup schemom za proizvode pozicioniraju iznad onih koje je nemaju.

Šta je to Structured Data?

Structured data je način obilježavana stranice ili onlajn radnje sa posebnim osobinama/tagovima kako bi pretraživači lakše razumjeli šta se to nalazi na određenoj stranici ili proizvodu.

Možete dodati stvari kao što je logo, ime brenda, cijena proizovda i mnogo drugih osobina.

Listu tih osobina koje možete i trebate ubaciti na vaš web sajt ili onlajn radnju možete pronaći na

https://schema.org/ , koji je poznat izvor sa potrebnom konfiguracijom i standardima koju su kreirali zajedno veliki onlajn brendovi Google, Mikrosoft i Yahoo.

Primjer:

strukturno-obiljezavanje-seo

OFF Site SEO

Off site seo optimizacija je sve ono što se radi i optimizuje mimo web sajta kao što su eksterni linkovi, građenje novih linkova, marketing na socijalnim mrezama, analiza konkurencije i brenda.

Analiza Konkurencije

Jako je bitno da analizirate vašu konkurenciju, da uočite njihove taktike i prednosti i da iste pretvorite u svoju poslovnu taktiku i prednost.

Mi upravo ovakve stvari radimo za naše klijente i sve više kompanije želi tu prednost na onlajn tržištu jer većina potencijalnih kupaca je sada tu ( na laptopima, telefonima, tabletima).

Korporativni SEO i Lokalni SEO

Mnogi jednostavno nemaju dovoljno vremena da paze na svoj brend onlajn i da istražuju tržište, a mi smo upravo na tom polju izgradili svoju specijalnost, na off site seo optimizaciji i na SEO za korporacije ili na korporativnom SEO i SEO za Lokalne Biznise ili Lokalni SEO.

Najviše pažnje kada je off site seo obraćamo na istraživanje ključnih riječi i kako sa minimalno resursa pozicinirati iznad konkurencije.

Socijane Mreže

Redovno prisustvo na socijalnim mrežama i objavljivanje sadržaja vam omogućava da ostane aktivni u očima kupaca. Ovom taktikom povećavate i posjete na sajtu a i mogućnosto bolje pozicije na Google-u.

Analiza Backlinkova

Backlinkovi su jako važan segment svakog onlajn poslovanja, Google ima preko 200 faktora na osnovu kojih pozicionira web sajtove, niko od nas ne zna konkretno koji su to faktori. Međutim i nakon toliko godina razvoja i upotrebe machine learninga i vještačke inteligencije, jedan od važnijih faktora su linkovi tj. backlinkovi ka vama.

Što više relevantnih i korisnih linkova izgradite, po mogućnosti iz iste industrije, vaše pozicije će da se poboljšaju. Ali budite veoma oprezni kada gradite linkove, Google vidi putanju i vidi vaš (eng. pattern), i ako pretjerate, možete izgubiti mnogo više nego što ste dobili.

Technical SEO

tehnicka-seo-optimizacija

Mnoge seo agencije jednostavno ignorišu tehničke greške, i ne prate Google Search Konzolu ili Gogle Analitiku. Pogotovo na području Balkana, većina klijenta koje smo “spašavali” od tehničkih problema jednostavne ne vide i zadnju stranu svog biznisa.

MI NA TO OBRAĆAMO NAJVIŠE PAŽNJE!

Tehnička SEO optimizacija podrazumijeva:

  • određivanje prioritetne stranice (www.mojbiznis, mojbiznis.com)
  • https ili sigurnost, ne želite valjda da ugrozite godine truda i rada i reputaciju?
  • dodavanje breadcrumbsa ili navigacijskih mrvica
  • canonical linkovi (ako ih nemate, niste original)
  • 404 monitoring linkova, praćenje stranica koje ne rade i njihovo optimizovanje
  • mobilna optimizovanosti ili responsivnost, renderovanje i AMP
  • zaštita servera
  • podešavanje robots.txt, samo jedna greška ovdje može ukloniti čitav sajt sa rezultata

Content Marketing

Šta je to Content Marketing?

content-marketing-strategija

Marketing kroz Sadržaj (eng. Content marketing) je naše najjače oružje u bilo kojoj seo agenciji. Jer kao što znate poznatu rečenicu Google-a: Sadržaj je KRALJ (eng. Content is KING). I tu se u potpunosti slažemo, koristan i ažuriran sadržaj može da privuče nove klijente, poveća posjete i profit.

Kako?

Recimo ovako, vi ste sada vjerovatno kucali na pretraživaču “Šta je to Content Marketing” ili “Šta je to SEO optimizacija” i naišli ste na naš članak koji upravo čitate.

Kroz pravilno odabrane ključne riječi, strukturu, dužinu članka i ostalih faktora content marketing optimizacije, upravo ovaj sadržaj je pozicionirao i vi ste sada naučili nešto što za vs ima veliku vrijednost.

Samim našim pisanjem i dijeljenjem korisnih i vrijednih informacija sa vama, Google i ostali pretaživači mogu da nas pozicioniraju iznad konkurencije.

Razmislite, zaista “win win” situacija za sve.

Hvala na čitanju, komentare i sugestije nam možete poslati na email adresu ili kroz kontakt formu. Uskoro nastavljamo sa jos mnogo vrijednih članaka.

SEOAgencija.com

Ako vas zanima kako možemo da pomognemo sa SEO optimizacijom i content marketingom, kontaktirajte nas klikom na dugme ispod.