Kako Uraditi SEO Analizu Web Sajta (SEO Audit)

  • January 28, 2020
  • SEO

Da li znate kako vaš web sajt ili onlajn biznis pozicionira na pretraživačima? Ako niste sigurni i ne znate kako vaša stranica izgleda u očima pretraživača onda vam je sigurno potrebna seo analiza sajta.

U ovom članku ćemo pokušati da rezimiramo sve bitne i potrebne aspekte jedne SEO analize, šta sve ona treba da obuhvata i kako se radi seo audit sajta.

sta je seo analiza i kako se radi

Bitno je da znate šta se dešava iza scene vašeg onlajn biznisa, kakva je struktura sajta, da li imate prednosti u odnosu na konkurenciju koje niste ni svijesni, na šta trebate da se fokusirate i koje sve alate možete da koristite da biste uradili uspiješnu seo analizu za sebe ili vašeg klijenta.

Šta je to SEO analiza ili SEO audit?

SEO analiza sajta ili audit predstavlja prvobitnu interkaciju sa vašim ili sajtom klijenta, gdje se radi analiza kompletnog sajta u nekoliko faza koje će vam dati krupnu sliku trenutne SEO optimizacije, prednosti i mana vašeg onlajn biznisa.

SEO analiza sajta počinje na pretraživaču…

Kucanjem vašeg domena na Google pretraživaču i ostalima možete da zaključite prvi utisak. Imajte na umu da tražite u INKOGNITO modu, jer svaki put kada pretražujete vaš sajt, Google vam servira vaše i linkove koje ste prethodno posjetili kroz keširane podatke.

Kada regularno provjerite sajt kroz pretraživač, linkovi će izgledati ovako:

Linkovi će Izgledati ovako i biti ljubičaste boje, zato što ste ih prethodno posjetili.

Međutim, kada potražite vaš sajt u INKOGNITO modu, linkovi će izgledati ovako:

Kao što možete da primjetite, linkovi su sada plave boje.

Zašto?

Kada tražite nešto onlajn, pretraživači vam obično serviraju podatke baziranje na vašoj istoriji pretrage i ostalim informacijam koje su prikupili od vas kroz kolačiće.

Kada ste u Inkognito modu

Kada pretražujete u privatnom ili inkognito modu, uklanjate istoriju pretraživanja i kolačiće i dobijate realne rezultate koje vide i ostali korisnici koji nikada do sada nisu tražili vaš sajt ili usluge koje nudite.

Ovo je idealan izbor kada provjeravamo pozicije naših klijenata, jer na taj način možemo anonimno i bez ikakvih serviranja od strane pretraživača da vidimo stvarnu i realnu sliku pozicija i kako izgledaju linkovi stranica.

SEO Analiza kroz Skraćenice (eng. Google Operators)

Da li ste znali da kada pretražujete u Google pretraživaču, vi možete pored opcija za slike i video da pronađete i ostale stvari uz pomoć google skraćenica koje će vam definitivno olakšati proces analiziranja web sajta kroz SEO.

Kako to sve funkcioniše?

E ovako, da bi vam olakšao pretraživanje, Google je kreirao nekoliko interesantnih skraćenica ili operacija koje možete da implementujete u svojoj potrazi na samom pretraživaču.

Primjer:

Jedne od najkorisnijih seo operacija su:

SITE:

Dodavanjem site: na domen sajta ovako: site:mojsajt.com pretražujete konkretno taj sajt i određujete da samo taj sajt i njegove linkove želite da provjerite.

Kao što možete da primjetite na slici postoji samo 40 stranica naše seo agencije, jer smo konkretno tražili samo naše linkove tj. stranice.

INTEXT:

Ova operacija vam pomaže da pronađete određenu riječ u tekstu, ne naslovu ili linku, već konkretno u tekstu.

ALLINTEXT:

Slično kao prethodna operacija ali vam pomaže ako je u pitanju više riječi u tekstu a ne samo jedna.

Postoje i mnoge druge SEO skraćenice ili SEO OPERATORS koje nećemo sada nabrajati u ovom članku. Ali ako vas interesuju ostale, možete ih pronaći na google blogu. Ono što je sigurno jeste da vam ove i slične skraćenice mogu dosta pomoći pri SEO analizi sajta.

SEO Analiza Sajta Kroz Google Alate

Mi koristimo dosta premium ili plaćenih alata koji nam daju prednost u odnosu na konkurenciju. Nekada jednostavno ne možete sve ručno provjeravati a uvijek se vodimo politikom da ako nešto treba da se ponovi više od dva puta, najbolje je tu istu radnju automatizovati.

Isto je i sa analizama i SEO optimizacijom, klijenti žele brzu i tačnu povratnu informaciju kada je njihov sajt ili onlajn biznis u pitanju.

Koje SEO alate preporučujemo?

Google Analitika

Bez google analitike jednostavno ne možemo znati tok vaših posjetilaca i njihovu konverziju kroz različite stranice i tokove prodaje (eng. sales funnel).

Google analitika nam najbolje može pokazati gdje se kreću posjete, koje stranice dobijaju najviše posjeta (eng. traffic) i gdje ispadaju tj, zbog čega i na kom mjestu izlaze sa sajta.

Google Search Konzola (eng. Google Search Console)

Google je naravno sve fino isplanirao od svog nastanka davnih 90ih, pa tako i da pomogne web sajt adminima i osoboama zaduženim za SEO i digitalni marketing.

Kreirao je koznolu u kojoj možete dodati vaš sajt i pratiti da li je taj sajt SEO kompatibilan i šta morate uraditi da biste popravili pozicije ili ispravili određene greške tog istog web sajta.

Google search konzola je u suštini vaš volan i glavni SEO alat koji ćete svakodnevno koristiti pored drugih seo alata kako biste nadgledali vaš razvoj i uticaj SEO optimizacije.

Google Trends

Google Trend je alat kreiran prije 13 godina koji vam pomaže pri analiziranju određenih ključnih riječi i njihovog trenda ili popularnosti.

Na osnovu te analize možete zaključiti koliko je pametno ulagati vrijeme i novac u određene industrije i poslove. Skala 100 znači da je termin jako popularan, dok već 50 predstavlja da je trend opao.

Google Keyword Planner

Alat za analizu riječi koji će vam pomoći da izaberete odgovarajuće ključne riječi koje imaju pretraga u državi koju ciljate a i ujedno vam pomažu da plaćeno oglašavanje uradite kako dolikuje vašim potrebama i onlajn biznisu.

SEO Analiza Sajta Kroz Besplatne Onlajn Alate

Pored Google alata za SEO analizu postoje i mnogi drugi koji su besplatni i koji vam mogu dati adekvatnu sliku trenutne SEO optimizacije koja treba tek da se uradi. Mnogi od ovih alata su onlajn i sve što trebate je samo da ih potražite.

Imajte u vidu da većina ovih alata zahtijeva besplatnu registraciju prije nego što dobijete izlistane rezultate SEO analize.

Neki od seo alata za provjeru su:

Moz.com

Moz Alat, kreiran od strane profesionalne softverske firme koja pravi Saas alate baš za SEO industriju i optimizaciju onlajn biznisa.

CopyScape

Jedan jako koristan alat koji možete koristiti za provjeru plagiarizma. Pomoći će vam da pronađete dupli tekst na vašem sajtu ili plagijat teksta ako niste sigurni da li je vaš sadržaj u potpunosti unikatan.

WooRank

Besplatan alat za SEO analizu koji u kratkim crtama navede sve mane i prednosti vašeg web sajta i koji vam naglasi na šta trebate obratiti najviše pažnje.

SEO Analiza Sajta Kroz Plaćene Alate

Screamingfrog

Odličan alat za brzu ali ne baš tako i jednostavnu SEO analizu sajta. Za neke naše klijente screamingfrog je bio prekomplikovan.

Međutim sa screamingfrogom možete da uradite dosta stvari poput analize linkova, njihovog izgleda na google, kreiranja sitemape i najbitnije, istraživanja ključnih linkova koji su vam potrebni za optimalan rast tokom SEO optimizacije.

Ahrefs

Jedan od boljih ako ne i najbolji SEO alat na tržištu koji vam najviše može pomoći oko toga da nađete relelvantne ključne riječi kako biste stekli potencijanu prednost kada je konurencija u pitanju. Ahrefsova snaga tako da kažemo ipak leži u detaljnoj, brzoj i ažuriranoj bazi linkova koji dolaze ka vama.

U slučaju da angažujete nas ili nekog drugog da vam gradi backlinkove za SEO, sa ahrefs alatom možete pratiti u skoro pa realnom vremenu ko i koliko puta linkuje ka vama, koliko je taj link zapravo relevantan i bitan za vas.

Zaključak

Kao što vidite, uraditi SEO analizu sajta ili audit sajta nije baš tako jednostavan zadatak. Mi ovo radimo svakodnevno po nekoliko desetina puta.

I ono na šta uvijek obraćamo pažnju su detalji, koliko god da se jedan određeni zadatak automatizuje, budno oko SEO stručnjaka je uvijek bitno.

U ovom tekstu smo pokušali da u što kraćim crtama navedemo neke od načina i alata seo analize, i možemo vam iskreno reći da nismo zagrebali ni samu površinu. Postoji još toliko alata i studija slučaja koje se moraju pratiti i uzeti u obzir kada je SEO u pitanju.

Današnji pretraživači poput Google-a skoro svaki dan izbace po nekoliko stotina ažuriranih verzija svog algoritma. Temeljna SEO analiza vas može izvući iz bana a loša uvaliti u isti, sveobuhvatan audit je siguran način da vam učvrstimo bolje pozicije u budućnosti.

Hvala na čitanju, seoagencija.com

Ako vas zanima kako možemo da pomognemo sa SEO optimizacijom i content marketingom, kontaktirajte nas klikom na dugme ispod.